· programovani · 3 minut čtení

Komentář - kvůli AI se už nemá cenu učit programovat.

Vídám teď až podezřele čast hysterické názory, články a příspěvky, že se kvůli AI už nemá cenu učit programovat. V tomto komentáři se podíváme všemu na kloub.

Vídám teď až podezřele čast hysterické názory, články a příspěvky, že se kvůli AI už nemá cenu učit programovat. V tomto komentáři se podíváme všemu na kloub.

Jsem členem mnoha skupin, které se zabývají vesměr programováním nebo technologiemi, které jsou s programováním nějak spojené. Zejména ve skupinách, kde působí spusta juniorních či potenciálních budoucích programátorů, se teď objevuje až podezřele častý názor, že se kvůli AI už nemá cenu učit programovat. S touto panikou se roztrhl pytel a je čas se trošku uklidnit. Pomocí následujících bodů vysvětlím, proč se není vůbec potřeba AI bát a proč se znalost programování stále vyplatí.

Do teď se AI spíše ukázala jako kopírovač algoritmů - a často špatně

AI funguje na statistické predikci a když v jejím data setu je jeden kód několiksetkrát a druhý kód jen jednou, tak AI bude preferovat ten první. To je důvod, proč se AI většinou učí špatně. AI je také závislá na tom, jaké má data a jak jsou tato data kvalitní. Pokud má AI špatná data, tak bude špatně fungovat. Díky absenci širšího kontextu už nedokáže zvážit více proměnných - jako je:

  • časová složitost algortimu
  • potenciál programovacího jazyka
  • výběr vhodného algoritmu
  • výběr vhodného frameworku či knihovny, který by mohl být pro daný problém vhodný
  • výběr vhodného návrhového vzoru
  • a mnoho dalšího.

Jde o to, že zkušenější programátor dokáže vždy vybrat nejlepší řešení pro daný problém. AI by se to teoreticky muselo říci, ale pokud nemáte zkušenosti s programováním, budete pracovat s poslepovaným kódem, který vám s nejvyšší pravděpodobností ani fungovat nebude.

AI nemá šanci stíhat vývoj programovacích jazyků, vývoj technologií a vývoj infrastruktury

Žijeme v extrémně rychlém a dynamickém světě. Sám nestíhám sledovat všechny aktualizace Rustu, Node.js, Bun.js, Next.js, Nest.js a mnoha dalších. AI to sice stíhat bude, ale bude to jen kopírovat dokuentace a navíc, díky častým halucinacím smíchá postupy z různých verzí frameworku a výsledek bude nejspíš nefunkční. Jde mi o to, že vždycky nás vývojáře čeká technologická jungle, kterou musíme velmi pečlivě kočírovat a pracovat s ní. Navíc - když nebude dostatek příkladů pro AI, nebude AI, bude jen překopírovaná dokumentace.

Programování je hlavně hobby

Ze své sociální bubliny neznám nikoho, kdo by přestal programovat, i kdyby nás opravdu AI nahradila a my vývojáři nebyli potřeba. I kdybychom skončili a nahradili nás projkťáci/promptaři, tak pevně věřím, že bychom stejně všichni programovali, jako třeba chodili na ryby, do kina nebo na pivo. Programování je pro nás vývojáře hlavně hobby a to se nám nikdy nevezme.

Programování má pozitivní dopad na naši mysl

Vedle toho, že je programování zábava, která nás učí logicky uvažovat, řešit problémy a vytvářet něco, co může být pro někoho užitečné, tak nás také učí trpělivosti, kreativitě a také nás naučí, jak se učit. Za každým algoritmem je schovaná matematika, za každým problémem je schované řešení, a přestože to není občas jednoduché, za každým zvládnutím problémem je cenná lekce.

Z programování lze dělat i další zajímavá řemesla

Programování je také základ pro mnoho dalších zajímavých řemesel, jako je:

  • DevOps - správa infrastruktury
  • Linux administrace
  • Síťová administrace
  • Testování
  • A mnoho dalšího…

Na konec pár slov

Nenechejte se zvyklat hloupým marketingem, který glorifikuje schopnosti umělé inteligence. AI je jen nástroj, který nám může pomoci, ale nikdy nás nemůže nahradit. Nevšímejte si toho štvavého marketingu. A navíc - kdo bude programovat AI, když ne my? 🤔

Rubriky/Tagy:
    Sdílet Komentář - kvůli AI se už nemá cenu učit programovat.
    Zpět na články