· osobni · 6 minut čtení

Upřímná recenze – vyplatí se koupit MacBook s M1 chipem?

Koupit MacBook Air 2020 s M1 Chipem nebo nekoupit? Po přečtení mojí osobní recenze poběžíte pro tento naprosto dokonalý stroj bez váhání.

Koupit MacBook Air 2020 s M1 Chipem nebo nekoupit? Po přečtení mojí osobní recenze poběžíte pro tento naprosto dokonalý stroj bez váhání.

Vyplatí… Víc číst nemusíte, pokud chcete rovnou odpověď na jinak dlouhý článek. Pokud vás ale zajímá, proč je MacBook s M1 chipem bezkonkurenční a přelomový stroj - můžete pokračovat :-).

Od doby, co Apple vydal novou generaci MacBooků se svým silicon chipem M1, pozorně jsem jako vývojář celou situaci sledoval. A teď, když jsem se konečně rozhoupal k nákupu MacBook Air 2020 M1 s 16 GB Ram a 512 SSD, abych nahradil svůj starý MacBook Pro 2017 (recenze na něj je zde mimochodem), mohu konečně říci, zda se vyplatilo koupit Macbook s M1 chipem.

Srovnání Macbook Pro 2017 a Macbook Air M1! Loučení s MacBook Pro 2017 a přivítání MacBook Air 2020 M1 – pro verze mi opravdu nebude chybět.

Počáteční problémy rozběhnutí Macbooku s M1 Chipem

MacBook jsem objednal na Alze – nechci jim pořád dělat reklamu, ale když se něco pokazí a vy potřebujete projít nesmírně hladkou a příjemnou reklamací, tak nad Alzu není. Zároveň jsem nechtěl čekat, až by mi to oficiální store Applu poslal, protože z Alzy to měl člověk za pár hodin doma.

Ihned po otevření se spustilo nádherné jablečné logo a už jsem si vybíral jazyk a pak hurá k nastavení účtu… kde mi zamrzl úsměv. Pravda je taková, že operační systém Big Sur nemá odchytané veškeré blechy, takže se Mac během nastavování defaultního účtu sekl, zrestartoval a pak už nešel přihlásit.

Začal dvouhodinový boj, kdy jsem nakonec asi po hodině s Apple supportem konečně spustil obnovu systému. Takže si pamatujte – pokud se vám během nastavování účtu MacBook sekne a nepůjde se přihlásit – okamžitě volejte podporu. Pomohou vám pomocí terminálu všechno zrestartovat a nastavit.

Ale pak už vše zázračně fungovalo….

Byl jsem kousek od toho, abych MacBook zabalil a hned ho přivezl Alze zpět, jak jsem byl vytočený. Byl jsem ale nesmírně rád, že jsem to neudělal, protože MacBook Air je dámy a pánové to, co kdysi byl iPhone 1!

Čistá instalace Macbook M1 Air Není nad úplně čistou instalaci MacBooku

První čeho si na svém novém stroji všimnete je extrémní rychlost a naprostá bezproblémovost. V záchvatu obav, že něco z mých oblíbených programů nepůjde, sem začal instalovat jedno po druhém:

  • Google Chrome – bez problémů, je mnohonásobně rychlejší, než na MacBook Pro 2017
  • Adobe Photoshop – jede sice přes Rosetu, ale opět oproti MBPro 2017 je rozdíl ve výkonu dramatický. 120mb grafiku táhne M1 Chip bez lagnutí nebo zahřívání – MBPro 2017 by si s tím vůbec neporadil.
  • Node.js a Python – bez problémů
  • XCode s Gitem – bez problémů
  • Office 360 (Word, Excel atd.) – opravdu nejrychlejší, co jsem kdy viděl!
  • Visual Studio Code – bez problémů a lítá ještě mnohem rychleji, než tomu bylo na 2017 verzi – a to jede skrze Rosetu. WOW! Prostě WOW!
  • [Aktualizace 27.02.2021] – TypeScript a všechny pluginy pro VS Code fungují naprosto bez potíží.

Klávesnice u Macbook Air s M1 Chipem… Láska na první pohled…

Pokud vlastníte staršího Maca, tak možná máte onu prokletou Butterfly klávesnici, kterou jsem ze srdce nenáviděl a byl to jeden z hlavních důvodů (vedle otřesného výkonu a malého ssd), proč jsem potřeboval změnu.

Klávesnice je zpět – opět nesmírně dokonalá, nicméně bych si stále troufal říci, že klávesnice na MBPro 2015 byla stejně vůbec nejlepší. Pokud tedy opravdu máte staršího Maca, tahle klávesnice vám vykouzlí definitivně úsměv na tváři.

Baterie je u M1 nezlomná… Jak to jenom dokázali?

Teď, po asi 3-4 hodinách práce na MacBook Air 2020 s M1 Chipem mám na baterce ještě 92%. A prosím pěkně – drtil jsem na tom Photoshop, pouštěl React server, instaloval xCode a další řadu appek.

Tohle určitě nedával ani Pro 2017, protože když začal hřát, tak baterka byla pryč do dvou – tří hodin.

Záznam zvuku je… No vlastně sami posuďte!

Je to těžké rozhodnutí. U staršího MacBooku mi osobně zvuk přijde čistší a výraznější. Zároveň ale klepot do klávesnice je nesmírně obtěžující. U nového MacBook Air 2020 M1 je záznam zvuku trošku zastřenější, ale klepání klávesnice není tak rušivé. Schválně mi do komentářů dejte vědět, který zvuk se vám zdá lepší!

Rychlost… Rychlost a ještě jednou rychlost…

Důvod, proč jsem chtěl s MacBookem seknout byla rychlost. Model MacBook Pro 2017 byla naprosto otřesná, slabá, přehřívající se a nespolehlivá věc. Ztratil jsem v Apple důvěru, protože zařízení stálo 40 000,- a pocitově jsem si připadal, že mám stroj za 10 000 korun maximálně. Tak špatné to bylo.

Po dvou letech mi došla opravdu trpělivost, protože se MacBook Pro 2017 sekal i při základní práci s Photoshopem a já stál před rozhodnutím, zda opustím Apple úplně nebo dám šanci tolik opěvovanému MacBook Air 2020 s M1 chipem.

Rozhodl jsem se, že M1 zkusím a… lidi to bych tady musel napsat ultra dlouhý elaborát, jak moc velký upgrade to je. MacBook je nastartovaný do setiny, programy se startují okamžitě – žádné čekání, všechno funguje spolehlivě bez padání, sekání nebo přehřívání.

Zkrátka Apple teď totálně vytřel konkurenci rybník… Nebo ne, konkurenci vytřel celé moře, protože tohle budou kluci z Intelu a AMD dohánět hodně špatně.

Trošku mi chybí šasi z MacBook Pro….

člověk, který moc MacBooky nezná, by mezi Airem a Pročkem nenašel rozdíl. Já ale design MacBooku Pro prostě miluju a Air už se mi tolik nelíbí.

MacBook Pro má totiž takovou… odpusťte… mužnější a pevnější přední část. MacBook Air má naopak velmi jemnou a lineárně inkrementální přední masku, která je prostě jasně ikonická pro řadu Air.

Rozdíl v Šasi mezi Macbook Pro 2017 a Macbook Air M1Jasný rozdíl v šasi mezi oběma stroji.
Rozdíl v Šasi mezi Macbook Pro 2017 a Macbook Air M1 - druhý pohledPro mě jasný vítěz MacBook pro, který nemá tolik zkosenou přední část.

Jenže teď v roce 2020 není vůbec rozumné Pro verzi s M1 kupovat, protože má v praxi navíc jen větráček, větší trackpad a údajně o něco zařivější display. Ale liší se v cenovce, takže drtivá většina prostě koupí MacBook Air 2020 s M1 chipem. Jistě… kdybych nevěděl co s penězi, kvůli tomu luxusnímu Pročkovému šasi bych asi zainvestoval 🙂

Shrnutí

Do této upřímné recenze, jak je mým zvykem, budu postupně své zkušenosti a nadšení doplňovat. Na konec bych všem doporučil přeci jen koupit verzi alespoň s 512 SSD diskem. Ty RAMky už nejsou tolik zásadní, pokud nechcete později pracovat s virtualizací, biliardou tabů v Chromu atd.

Na druhou stranu, i kdyby jste si koupili tu základní verzi za 30 000, tak získáte počítač, který nemá jedinou konkurenci. Ani PC s mnohem dražší cenovkou se nemůžou tomuhle stroji rovnat. Takže neváhejte a běžte si pro nejlepší počítač všech dob, který vám vydrží opravdu hodně dlouho.

Apple to prostě zvládl a opět vrátil svou počítačovou divizi na absolutní špičku!

Rubriky/Tagy:
Sdílet Upřímná recenze – vyplatí se koupit MacBook s M1 chipem?
Zpět na články