· osobni · 15 minut čtení

13 tipů, jak používat Samsung Dex pro všechny uživatele

Nejobsáhlejší tutoriál na celém internetu, který vás opravdu naučí používat všechny možnosti Samsung Dex v následujících 20 tipech.

Nejobsáhlejší tutoriál na celém internetu, který vás opravdu naučí používat všechny možnosti Samsung Dex v následujících 20 tipech.

Trošku mě mrzí, jak je tahle naprosto fantastická a unikátní funkce od Samsungu brána na lehkou váhu. Když si vygooglíte Samsung Dex, tak vám vyběhnou články, kde se autoři jenom zlehka dotkli téhle naprosto fantastické možnosti, jak pracovat se svým telefonem. To ale od teď končí - Samsung Dex je naprosto fantastická věc a pokud máte jenom trošku lepší telefon od Samsungu, tak prosím zbystřete, nyní se dozvíte velkou sadu tipů, které se jinde na internetu nedozvíte. A proč? Protože Samsung Dex používám denně a nedokáži si představit, že bych ho neměl.

1. Naučte se primárně spouštět Samsung Dex bez kabelů

Úroveň: začátečník

Když na začátku roku přišla řada S21 a s ní One UI 3.1, tak s tímto updatem přišla i bezdrátová možnost pouštění Dexu, která se později dostala do zbytku telefonů. Bezdrátový dex funguje na:

  • MacBooku
  • Windows PC
  • Lepších televizí s Wifinou

Zejména lidé s MacBookem by měli zpozornět, protože pokud si myslíte, že k MacBooku patří jenom iPhone, tak teď vás vyvedu z těžkého omylu. MacBook a Dex spolu fungují naprosto fantasticky a vy v dalších řádcích zjistíte, jaké nevýhody přináší vlastnictví iPhonu s MacBookem.

Pokud vlastníte MacBook nebo klasický Windows počítač, tak si stačí stáhnout Samsung Dex pro vaší platformu. Jak se aplikace nainstaluje, tak jí stačí spustit. Vytvoří se bezdrátový přijímač, který buď čeká na připojení kabelu nebo na bezdrátové připojení.

Po startu aplikace Dex ve vašem počítači se zobrazí následující obrazovka
  1. Na svém PC/Macu nastartuje Dex aplikaci
Vysouvací lišta v Samsungu - zde je potřeba zakliknout Samsung Dex
  1. Na svém telefonu z výsuvné lišty najděte položku Dex. (Nebo jděte do nastavení > rozšířené funkce > Samsung Dex)
Klliknutím na tlačítko 'Zahájit' spustíte Samsung Dex ve vašem MacBooku nebo PC
  1. Váš telefon se zkusí připojit k počítači, který má zapnutý Dex aplikaci. Stačí tedy kliknout na Zahájit.
Již nastartovaný Samsung Dex...
  1. A je to! Právě máte ve svém Macu/Pc kompletní přístup ke svému telefonu. Spoustu dalších funkcí si v tomto článku ukážeme.

2. Pokud potřebujete pustit Samsung Dex bezdrátově na televizi…

Úroveň: začátečník

Postup pro puštění na televizi je maličko jiný a ne všechny televize ho podporují. Pokud se nemýlím (a to v klidu mohu), tak je potřeba, aby vaše TV běžela na Tizenu nebo Android TV a měla možnost zrcadlení obrazovky. Pokud vám níže uvedený návod nefunguje, tak vám doporučuji nejdříve vaší televizi aktualizovat.

  • Na vaší TV je nejdříve potřeba spustit „zrcadlení obrazovky“. To se dělá pomocí tlačítka na změnu vstupu (kde si vybíráte HDMI, VGA a další vstupy). Měla by tam být položka „Zrcadlení obrazovky“ (či něco takového).
  • V tuto chvíli vaše TV čeká na zařízení, které se k ní připojí.
  • Běžte opět do spuštění Dexu na svém telefonu (z vysouvací horní lišty vyberte Dex), ale zde pozor! Dex je defaultně nastavení tak, aby se připojoval k PC, takže ho musíte nastavit na Televizi.
  • Zde v nastavení Dexu musíte kliknout na tři tečky vpravo nahoře a kliknout na „Přepnout na TV/Monitor“.
Vpravo nahoře je potřeba vybrat 'Přepnout na TV/Monitor'.

Vpravo nahoře je potřeba vybrat „Přepnout na TV/Monitor“.

A hurá! Váš telefon najde vaší televizi a můžete používat bezdrátový Dex jak se vám zlíbí.

3. Pokud potřebujete pustit Samsung Dex pomocí kabelů, kupte si to správné příslušenství

Úroveň: začátečník

Osobně používám následující dvě USB-C to HDMI „dokovací“ stanice. Upřímně vám budou stačit i o dost levnější varianty, nicméně ty vám nebudou dobře fungovat na ultraširokých monitorech nebo dražších monitorech kvůli špatné kompatibilitě výstupního rozlišení.

Zároveň bude potřeba pořešit klávesnici, ale to vám narovinu říkám, že to zvládne jakákoliv levná bluetooth varianta.

Ty dokovací stanice mám dvě, protože jednu mám vždycky doma a druhou vždycky v tašce, jelikož jsem dost často v pohybu a člověk nikdy neví, kdy se mu to bude hodit. Zároveň to nekupujete jen kvůli Dexu pochopitelně – kolikrát potřebujete připojit MacBook, PC atd. Určitě se vyplatí mít víc těchto hraček.

4. Obousměrné přetahování souborů Samsung Dex – funguje na PC i MacBooku

Úroveň: začátečník

Pokud existuje „must have“ znalost Dexu, tak je to právě přetahování souborů. Zejména, pokud jste na MacBooku, protože nemáte přístup k souborovému systému telefonu. Nejlepší na tom všem je, že je to tak strašně jednoduché, že jakmile si to jednou vyzkoušíte, už vás to nenapadne dělat jinak.

Jde přetahovat jakékoliv soubory v obou směrech a je jedno, odkud to přetahujete.

Každopádně je tu jeden fígl, na který je si potřeba dát pozor. Když přetahujete z Macu/PC do Dexu (jedno zda bezdrátově nebo pomocí dokovací stanice), stačí soubor jenom přetáhnout z plochy na plochu. Pokud byste chtěli soubor z PC/Macu přetáhnout přímo do nějaké konkrétní složky, tak to bohužel teď zatím nejde!

Vpravo nahoře je potřeba vybrat 'Přepnout na TV/Monitor'.

Soubor z Macu/PC je potřeba přetáhnout přímo na plochu.

To samé funguje i v opačném směru, jen je potřeba dodržet jednu zásadní věc. Než soubor přetáhnete, musíte na něj kliknout a držet soubor cca 1-2 sekundy. Pak se vám načte jeho ikona, kterou můžete přetáhnout do svého PC kamkoliv potřebujete!

5. Udělejte si ze své televize Xbox nebo androidí herní consoli pomocí Samsung Dex

Úroveň: začátečník

Hah… Tohle až uvidíte v praxi, tak budete koukat! Hraní na Dexu je naprostá fantazie a budete překvapeni, jak moc dobře to funguje. Doporučuji si zakoupit nějaký kvalitní gamepad pro svůj Samsung Telefon. Osobně doporučuji si zakoupit bezkonkurenční Moga XP5-X Plus. Měl jsem hodně ovladačů, ale tenhle typ bez diskuze vládne, protože není problém s připojením k telefonu (hlavně připojení nevypadává, jako jsem zažil u nejmenovaného levnějšího bratříčka) a baterie vydrží strašně moc hodin hraní. Já osobně dobíjím jednou za tři měsíce (nejsem zase tak vášnivý hráč).

  1. Pojďte si například na svém telefonu stáhnout můj oblíbený BlackMoor 2. Tahle hra je naprosto luxusní a podporuje až 4 hráče (je to takový ten typ hry, kdy se probíjíte nějakou lokací). V jednom je hra opravdu dobrá, ale jak se připojí váš partner nebo kamarád, tak je to hned jiná liga.
  2. Zapněte Dex…
  3. A hurá…
Soubor z Macu/PC je potřeba přetáhnout přímo na plochu.

BlackMoor 2 běžící na MacBooku skrze bezdrátový dex

BlackMoor 2 běžící na MacBooku skrze bezdrátový dex

PUBG Mobile běžící drátově na ultrawide monitoru AOC

PUBG Mobile běžící drátově na ultrawide monitoru AOC

Super Mario Bros běžící drátově na obří nástěnné televizi. Dex utáhne všechno

Z obrázků výše je zřejmé, že můžete bez problémů spustit další tituly typu Pubg Mobile, Super Mario Bros a hlavně! A teď prosím zbystřete – pomocí XBox cloudu můžete hrát i PC hry, protože se obsah streamuje ze serverů Microsoftu přímo do vašeho Dexu. Takhle jsem třeba dohrál naprosto fantastické tituly:

  • Hellblade Senua’s sacrifice
  • A Plague Tale: Innocence
  • A mnoho dalších titulů za nějakých 250 korun měsíčně…

Abyste mohli hrát cloudově, tak snazší už to ani být nemůže. Musíte si stáhnout do svého telefonu Xbox Game Pass a zde si zaplatit členství, které stojí na první tři měsíce tuším 25 korun a pak dalších 250kč. Berte to tak, že třeba HellBlade vás stojí asi 800kč, takže se Game Pass vyplatí o dost více.

6. Samsung Dex vám pomůže vytvořit si domácí posilovnu.

Úroveň: začátečník

Ano já vím! Už je po Covidu a posilky jsou opět otevřené. Ale kdykoliv může opět nastat lockdown nebo se vám prostě nechce jít cvičit mezi lidi. Takže si chcete doma (nejlépe ve své pracovně, protože nad soukromí nikdy není) vytvořit malou útulnou posilovnu. A jak do toho zapadá Dex? Takhle:

Super Mario Bros běžící drátově na obří nástěnné televizi. Dex utáhne všechno

Ukázka Samsung Dexu – puštěné výukové video na box, k tomu puštěný tracker aktivity (Excel, může být i Appka) a vámi oblíbená hudba.

Ukázka Samsung Dexu - puštěné výukové video na box, k tomu puštěný tracker aktivity (Excel, může být i Appka) a vámi oblíbená hudba.

Vy si můžete doma cvičit jak potřebujete, zatím co vám za zády všechno oblushuje Dex – hudbu, gym tracking a vůbec, na cokoliv si vzpomenete.

Vy si můžete doma cvičit jak potřebujete, zatím co vám za zády všechno oblushuje Dex - hudbu, gym tracking a vůbec, na cokoliv si vzpomenete.

Vše běží skrze Dex

Asi si říkáte – mno dobře Jaroslave, ale tohle si můžu klidně udělat na počítači. Ano, to tedy můžete, jenže:

  • Filozofií Dexu je, abyste co nejvíc používali jedno zařízení.
  • V telefonu máte na 100% svou veškerou hudbu, kterou si budete chtít během cvičení pouštět.
  • K telefonu máte s nevyšší pravděpodobností připojená BT sluchátka, takže nemusíte nic přepínat na svůj počítač.
  • V telefonu můžete mít libovolný fitness tracker v podobě Excelu, Google Sheets, Aplikace či pouhého poznámkového bloku. Není důvod mít to „rozfrcané“ po všech čertech mezi dalšími zařízeními.
  • Na 100% máte ke svému telefonu také připojeny Smart Watche, které se vám okamžitě synchronizují s nějakou vaší fitness appkou. U mě například Samsung Health, kde je i virtuální trenér.
  • Nemluvě o dalších appkách typu Kalorické tabulky, pokud si hlídáte, co jíte.
  • Díky Dexu máte mnohem lepší dostupnost messengeru a další věcí, které můžete mít souběžně zapnuté. Uvažujte tak, že chcete s někým cvičit skrze messenger – na Dexu už to jednoduší být ani nemůže.
  • A takhle bych tu mohl vyjmenovat stovky důvodů – takže to ukončím jednoduchou rovnicí: Dex = Jedno zařízení na všechno.

7. Záznam obrazovky ze Samsung Dex bez aplikace třetí strany

Úroveň: pokročilý

Aplikace třetích stran mají jedno společné – reklamy a omezení. Jakákoliv appka bude po vás chtít připlatit za kvalitnější rozlišení, za možnost editace či nastavení zvukového vstupu a výstupu. A není potřeba za takové věci jednak platit a jednak je vůbec mít v telefonu. Samsung Editor je jeden z nejpokročilejších a bude vám na drtivou většinu stačit. Problém je jenom s tím, jak u Dexu nastavit nahrávání obrazovky monitoru a ne plochy telefonu.

  • Tohle je zatím jediný postup, který funguje, ale budu psát request na Samsung Dex developerský tým, aby to udělali lépe pro uživatele, protože je tohle lehece nepohodlné.
  • V Dexu běžte do nastavení
  • Vyhledejte rozšířené funkce
  • Zde najděte „Kopie obrazovky a záznam obrazovky“ a klikněte na tuhle položku
  • A teď přijde to nejdivnější – přejděte na svůj telefon a z vysouvací lišty najděte ikonu „záznam obrazovky“ (vysouvací lišta = kde si zapínáte a vypínáte wifi, data a další – je tam položka „záznam obrazovky“).
  • Než na to ale kliknete, vraťte se zpět do Dexu a až potom nastartuje záznam ze svého telefonu.
  • V Dexu se vás to musí zeptat, zda chcete nahrávat se zvukem nebo bez něj.

Jak jsem psal – tohle je velmi neideální a šikanózní řešení, ale pevně věřím, že to Dev tým brzy fixne. Mezi tím se můžete podívat, jaký je rozdíl v záznamu zvuku mezi Samsung Galaxy Note 10+ a mým naprosto úžasným MacBook Air M1 2020.

8. Na ploše Samsung Dex nemusí být jenom aplikace

Úroveň: začátečník

Představte si, že potřebujte mít určitý svazek videí, hudby či dalších dokumentů okamžitě dostupné na ploše. S Dexem je to dost snadné. Je jedno jakého správce souborů používáte. Ideálně pokud používáte nativního od Samsungu.

Ve správci souborů si můžete udělat pořádek jak potřebujete:

  • Seznam videí na cvičení
  • Seznam důležitých dokumentů
  • Album fotek
  • A tak dále…

Pak na složku stačí kliknout pravým tlačítkem a přidat ji na domovskou stránku:

Vše běží skrze Dex

V samsung dex si můžete uložit na plochu cokoliv – galerii, složky dokumenty – stačí kliknout pravým tlačítkem a vybrat z menu „přidat na domovskou stránku“

9. Pokud nemáte ani klávesnici a ani myš a chcete stále ovládat Samsung Dex

Úroveň: Pokročilý

Tohle je ve skutečnosti věc, která se vám asi bohužel stane hodně často, když budete mimo pohodlí domova či práce a z nějakého důvodu vás okolnosti donutí honem pracovat jako na počítači. Jenže vy s sebou nemáte ani myš a ani klávesnici – takže co teď?

Pořád stačí váš telefon. Upřímně – možnost klávesnice není ideální, ale jinak to nejde, takže pokud byste potřebovali psát něco delšího, tak se asi zblázníte. Proto je třeba vždycky s sebou tahat nějakou malou klávesnici – v mém případě mám vždycky u sebe Magic Keyboard, která je prostě mega moc fantastická.

Opakem je ale možnost udělat si z telefonu TouchPad. A tady je to oproti klávesnici úplně jiná liga, protože touchpad na telefonu funguje doslova perfektně. V praxi stačí z horní vysouvací lišti jenom Dexu říci, že chcete telefon používat jako TouchPad a on vám zobrazí vzhledně vypadající mřížku přímo na obrazovce telefonu.

V samsung dex si můžete uložit na plochu cokoliv - galerii, složky dokumenty - stačí kliknout pravým tlačítkem a vybrat z menu 'přidat na domovskou stránku'

Touchpad z telefonu funguje u Samsung Dex naprosto dokonalo – pomalu jako u MacBooku a to už je co říci.

Osobě používám touchpad na šířku (horizontálně) nežli na výšku, jak je na fotce vidět. To se dá pochopitelně měnit a to pomocí „dvojkliku“ na příslušnou ikonu.

  1. První ikona slouží k přetočení touchpadu mezi horizontálním a vertikálním módem
  2. Druhá ikona jenom vysvětluje dostupná gesta na touchpadu
  3. Poslední ikona „x“ zavře touchpad.

Co se gest na touchpadu Samsung Dex týče…

  • Kliknutí jedním prstem = kliknutím levým tlačítkem myši
  • Kliknutím dvěma prsty = kliknutí pravým tlačítkem myši
  • Posouvání dvou prstů ze shora dolů nebo naopak = scrollování myší
  • Posouvání dvou prstů proti sobě = zoomování
  • Posouvání třech prstů zleva doprava (nebo naopak) = ekvivalent „alt+tab“ – přecházení mezi okny
  • Tři prsty zdola nahoru = nabídka všech otevřených oken
  • Tri prsty zhora dolů = zobrazí plochu a hodí všechny appky na pozadí

10 Spodní lišta u Samsung Dex není jenom na zobrazování otevřených aplikací

Úroveň: začátečník

Pokud jste „MacBookaři“ jako já, dost pravděpodobně máte spodní lištu narvanou appkama, které denně používáte. To samé můžete mít i v Dexu. Fígl je v tom, že pokud si chcete příslušnou aplikaci přidat na spodní lištu, musíte jí mít nejdříve otevřenou (ona se vám právě zobrazí ve spodní liště).

Když už svou oblíbenou apliakce máte otevřenou a zobrazenou ve spodní liště, stačí na její ikonu v liště kliknout pravým tlačítkem (nebo dvěma prsty skrze touch pad) a vybrat z nabídky „Připnout zástupce na hlavní panel“.

Samsung Dex umožňuje dávat na spodní lištu cokoliv chcete. Stačí pomocí pravého tlačítka vybrat právě otevřeno aplikaci a přidat jí na spodní lištu.

11. Samsung Dex a dva monitory

Úroveň: začátečník

Tohle je věc, která vás bude bavit – na monitoru vám běží například oblíbená hra, kterou hrajete za pomoci svého gamepadu, ale zároveň chcete mít dostupný messenger či další appky. A v tom je ta genialita Dexu. To co se děje na jednom monitoru je kompletně odtržené od toho, co se děje pak na samotném telefonu. Jako MacBook může používat iPad jako svůj druhý monitor, tak Dex dokáže to samé.

12. Všímejte si pravé dolní lišty… je důležitá

V pravím dolním rohu je ukrytá spousta zajímavých a nesmírně důležitých funkcí, které Samsung Dex nabízí.

Vpravo dole nalezente to nejdůležitější nastavení u Dexu

Úroveň: začátečník

  • První z ikon je klávesnice. Pokud kliknete na klávesnici pravým tlačítkem, můžete kompletně změnit nastavení své klávesnice. To se vám hodí ve chvíli, kdy vám nevyhovuje QUERTZ nebo QUERTY
  • Druhá z ikon je ovládání hlasitosti. Zde se ale nebavíme jenom o ovládání hlasitosti, ale také o možnosti měnit zvukový výstup.
  • Třetí z ikon je záznam obrazovky. Buď zaznamenáte screenshot celé obrazovky nebo jen části, pokud na ikonu kliknete pravým tlačítkem.
  • Další ikona „4“ je notifikační lišta, ve které ovládáte strašnou spoustu věcí – například přepnutí telefonu na touchpad a zpět.
  • Ikona wifi, signálu a baterie je jednotné tlačítko na zobrazení stavové lišty, ve které najdete cca 10 nastavení, které můžete zapínat a vypínat. Osobně zde nejsem moc rád, protože bych tu potřeboval mnohem více možností, které nejsou v současné době podporovány.
  • Poslední ikona je datum a čas. Po kliknutí se vám zobrazí kalendář, což je hodně dobré, protože si můžete jednoduše do kalendáře sázet schůzky dle potřeby.

13. Nastavte si Dex tak, aby vám sloužil jako plnohodnotný počítač

Úroveň: slušně pokročilý

Velké finále tohoto obřího článku. Víc už z vašeho Samsung telefonu vytáhnout opravdu nelze. Společně si spustíme v Dexu plnohodnotnou Linuxovou Ubuntu distribuci, takže budete moci mít v telefonu prvý Visual Studio Code, Google Chrome, Gimp a mnoho dalšího.

Bohužel, i v roce 2021 je to trošku složitější a pro úplného začátečníka by takové nastavení bylo hodně složité, proto jsem udělal dvě věci:

  • Našel tu nejjednodušší variantu,
  • udělal přehledné video, jak si to celé zprovoznit.

Za kvalitu zvuku se omlouvám – zvuk jsem nahrával skrze telefon, který jsem měl daleko od sebe. Pro příští videa už budu mít pořádný mikrofon.

  1. Pojďme si tedy všechno zprovoznit
  2. Stáhněte si Termux
  • Ihned si prosím aplikaci otevřete a zadejte následující
  • apt upgrade
  • apt update
  1. Všude dávejte „Y“ – jako yes
  • Dále si prosím nainstalujte Andronix
  • V Andronixu klikněte na Modded OS
  • Můžete vyzkoušet i jiná distra, ale udělal jsem fakt opravdu hodně testů a Modded OS běží nejlépe a zároveň fungují out of the box.
  • Modded OS stojí prémiové členství, které stojí 1$ = 22 korun českých cca.
  • Z Modded OS doporučuji Ubuntu – tedy první ikonu.
  • Vyberte lokaci EU
  • Dále pokračujte v aplikaci, která vám řekne, abyste si zkopírovali příkaz pro Termux.
  • Otevřete Termux a příkaz z Andronixu do něj nakopírujte
    1. Pro PC se kopíruje v Dexu pomocí kláves shift+control+V
    1. Pro Mac klávesnice je to control+option+V
  1. Termux vás požádá o povolení přístupu k souborům
  2. Po stáhnutí všech souborů je potřeba spustit Ubuntu, to se dělá pomocí příkazu ./start-andronix.sh
  • Jako lokaci vyberte Evropu
  • Časovou zónu vyberte Prahu (Prague)
  • Jako klávesnici vyberte Logitech pokud jste na PC nebo MacBook Pro pokud máte Magic KeyBoard
  • Rozložení použijte české
  • U zbytku otázek dejte možnost „default“
  1. Nyní se vás Termux zeptá na „username“ – to si zvolte, jaké chcete. Já si zvolil jaroslav.huss
  2. Dále je potřeba nastavit heslo
  3. A poslední možnost je potřeba zvolit admin heslo – obě hesla mohou být shodná.
  4. Nyní je potřeba nastartovat si připojení k našemu Ubuntu tak, abychom viděli desktopové připojení
    • V termuxu použijte nyní „vncserver-start“ (pro ukončení je to vncserver-stop)
    • Pokud máte normální monitor, použijte první možnost, kterou vám Termux nabízí – (autodetect)
  5. Nyní je potřeba stáhnout klienta na zobrazení Ubuntu serveru – bVNC.
  6. Otevřeme bVNC a vytvoříme si novou connection (basic VNC)
  7. Zde zapíšeme localhost:1, svůj username a heslo z kroku 6 a 7.
  8. A hurá!

Huf… Ano vím, tenhle set-up není úplně ideální a člověk musí docela zamakat, aby si spustil Linuxové prostředí ve svém telefonu. Na druhou stranu – od teď máte opravdu z telefonu počítač. Tohle neumí žádný jiný telefon na světě – jenom Samsung, protože má Dex.

Jak teď spustit Linux, když u mám vše nainstalované? Teď už je to mnohem snazší

  • Otevřete Termux
  • napíšete v Termuxu ./start-andronix.sh
  • A ihned po tom napíšete vncserver-start
  • Otevřete bVNC a připojíte se k localhost:1

Závěr

Dejte Dexu šanci. Opravdu. Nemusíte být programátor či nějaký geek, abyste si tuhle naprosto bezkonkurenční a ojedinělou dokonalost mohli užít. Nikdy nevíte, kdy se dostanete do prekérní situace, kdy budete potřebovat počítat a jediné co budete u sebe mít, je Samsung Galaxy telefon, který nyní opravdu dokáže nahradit na cca 90% počítač.

Rubriky/Tagy:
Sdílet 13 tipů, jak používat Samsung Dex pro všechny uživatele
Zpět na články